keskiviikko 27. helmikuuta 2008

Marianne

Yksi yksinäinen rulla valkoista Villa Laurilasta ostetusta kammatusta topsista kehrättyä valkoista villaa odotti toimenpiteitä. Topsin sanottiin olevan suomenlampaan villaa, mutta Rina epäili, ettei se ehkä sitä olisikaan.

Sain Wetterhofin Silviasta kutomani huivin valmiiksi (siis pingoitusta varten valmiiksi), ja lankaa jäi pieni nöttönen. Päätin kerrata sen tämän itse kehrätyn villan kanssa. Nimesin vyyhdin Marianneksi, karamellin mukaan.

Jatkossa tiedän, mihin voi ainakin ohuiden lankojen jämät käyttää, ne voi kehrätä. Aikaisemmin en tullut ajatelleeksikaan, että valmistakin lankaa voisi vielä käyttää kertaamiseen.

Rullassa olevasta langasta näkee, että lanka on vielä yksilöllistä ja vaihtelevaa, ei tasalaatuista kaupan lankaa. Sellaistahan saa kaupasta, miksi sitä itse tekisi samanlaista :-)

Edellisessä postauksen kommentissa kysyttiin, että mitä villaa värjäämäni topsit olivat. Ne olivat samaa villaa, josta tämä valkoinen on kehrätty. Villa Laurilasta, mutta vähän epäselvää, mitä laatua.

I had one bobbin full handspun yarn waiting further actions. I knit one scarf from very thin yarn, and small skein was left. Voila, I plied the handspun yarn with the thin yarn. Never thought that before, but now I know how to use small skeins of spare yarn.

maanantai 25. helmikuuta 2008

Villan värjäystä

Kokeilin viikonloppuna ensimmäistä kertaa villatopsin värjäystä. Käytin värjäyksessä Asfordin villavärejä.

Tässä ensin villa on värjäysliemessä imemässä väriä itseensä. Veteen on sekoitettu etikkaa, jotta väri tarttuisi villaan.

Tässä on keltaista, sinistä ja sinisen ja keltaisen sekoitetta kaadettu sinne tänne villan päälle.

Toinen värisatsi oli punaista ja keltaista, joista keltainen hävisi tyystin. Tässä villat on odottamassa kuivumaan pääsyä.

Tässä vaiheessa tuntui, että olikohan villa vähän huopunut värjäyksen aikana. Ajattelin, että kuivana se sitten selviää.




Tässä sitten nämä värjäyksen lopputulokset. Ehkä joistain kohdissa oli vähän huopumista tapahtunut, vaikka yritin antaa villojen olla rauhassa värjäyksen aikana, ja jäähtyä värjäyskattilassa.

Ihan mukava kokeilu. Vaikka värit tuntuivat ensin nestemäisinä kovin tummilta, lopputuloksesta tuli yllättävän vaalea. Eli värjäysliemi saa olla hyvin tummaa, jos haluaa kirkkaita värejä. Voi olla, että täytyy laajentaa värien määrää. Itselläni on vain kolmen värin paketti, joten värimahdollisuudet ovat rajalliset. Tosin muutamallakin värillä saa aika monennäköisiä värjäyksiä aikaiseksi.

During the weekend I tried first time to dye wool. I used Asford's woll dyes. Even if the dye liqued was rather strong the end result was light. Next time I know that if I want to have darker colours the dye liqued needs to be also quite dark.

lauantai 23. helmikuuta 2008

1-vuotissynttärit


Tänään blogini täyttää yhden vuoden. Kuluneen vuoden aikana olen:
  • opetellut kehräämään värttinällä ja rukilla (sekä hankkinut värttinän ja rukin)
  • kutonut ensimmäisen pitsihuivin (ja muutaman muunkin sen jälkeen)
  • kutonut ensimmäiset sukat kärjestä aloittaen
  • värjännyt ensimmäistä kertaa sienillä
  • värjännyt ensimmäistä kertaa indigolla
  • pesukonehuovuttanut ensimmäistä kertaa
  • osallistunut pariin salaiseen neuleystävärinkiin
  • osallistunut laukkuvaihtoon
  • löytänyt ravelryn
  • ostanut runsaasti lankaa
  • ostanut monta käsityökirjaa
  • saanut monta virtuaalista käsityöystävää ja muutaman liven live-käsityöystävän
  • saanut apua nettiystäviltäni
Varmaan olen touhunnut kaikkea muutakin, nämä tulivat ensimmäisenä mieleen.
Kiitos teille ystäväni kommenteista ja omissa blogeissanne olevista ihanista ideoista. Käsityöharrastus ei ole enää yksinäistä touhua.

Synttäreiden kunniaksi järjestän arvonnan. Jätä kommenttisi keskiviikkoon 27.2 mennessä, jos haluat osallistua arvontaan.

perjantai 22. helmikuuta 2008

Etelä-Suomen talvi vuonna 2008

Tämä lanka on vihdoin päässyt vyyhdiksi. Lanka on kyllä kehrätty jo jokun aika sitten, mutta jostain syystä unohdin vyyhdittää.

Kun tein vyyhtiä, mietin, että miltä lanka näyttää, ja nimesin sen sitten Etelä-Suomen talveksi. Tänä vuonna talvi on ollut mustan ruskea, vain pieni ripaus lunta silloin tällöin. Toivottavasti kaikki talvet jatkossa eivät ole yhtä synkkiä. Sitäkin mukavampaa oli tämänpäiväisen karsean sateisen ja tuulisen aamusään jälkeen lähteä töistä auringonpaisteessa ja erittäisin keväisissä tunnelmissa.

Lankaa on yhteensä 150 g. Toisessa vyyhdessä on 77g ja toisessa 73 g. Villa on ostettu Juulilta.

Vyyhtien pituuttakin yritin laskea. Suuremman vyyhdin kohdalla menin sekaisin vähän yli 120 niddy-noddy kiepin jälkeen. Pienemmässä kierroksia oli 120. Ja yhden kierroksen pituus on 150 cm, joten lankaa on runsaat 360 m. Katsotaan missä vaiheessa lanka pääsee puikoille.

This handspun yarn is like the winter here in southern part of Finland. Dark and brown, snow now and then but disappearing after couple of days. Hopefully coming winters are not alike.

keskiviikko 20. helmikuuta 2008

Neulontakysely

Banon on laittanut blogiinsa neulojakyselyn. Minäkin vastasin täällä olevaan neulontakyselyyn. Mukava miettiä omia mieltymyksiään.

sunnuntai 17. helmikuuta 2008

Junassa on hauska matkustaa

Tulin tänään junalla Turusta. Junaan päästyäni kaivoin käsityöpussin laukustani ja ryhdyin neulomaan. Samaan hommaan ryhtyi viereisellä penkkirivillä istunut tyttö, ja siinä sitten naureskelimme yhteiselle harrastukselle ja rupattelimme aina välillä.

Näin se yhteinen harrastus yhdistää. Muuten ei varmaan olisi tullut juteltua mitään.

Puikoille on päässyt huivi. Lankana on Wetterhofin Silvia, ja huivista tulee kesäisen ohut. Malli ei ole vielä julkisessa jakelussa, itse toimin ohjeen koeneulojana.

Koska tämä työ on punainen, tämä pääsee mukaan Project Spectrumiin.

torstai 14. helmikuuta 2008

Hyvää ystävänpäivää

Shetland triangle huivi on nyt valmis ja pingotettu. Kunnollista kuvaa en kokonaisesta huivista saanut.

Tässä salamalla otetusta huivinpuolikkaasta selviää parhaiten huivin väri. Huivi on kudottu Marks & Kattens mohair langasta.



Tässä vielä lähikuva huivin tutusta kuviosta. Reunusta päätellessä en tainnut noudattaa ohjetta, koska omassa pingotuksessa en saanut huivin reunaan ohjeen kuvissa olevia teräviä ulokkeita.





Koska en saanut kokonaisesta huivista kunnon kuvaa, asettelin huivin sydämen muotoon ja sen myötä toivotan kaikille hyvää ystävänpäivää.

Shetland triangle is ready. I wish you happy Valentine day.

sunnuntai 10. helmikuuta 2008

Minut on haastettu

Anki antoi minulle seuraavanlaisen tehtävän:

1.Laita viisi linkkiä viiteen aikaisempaan blogipostaukseesi. Niiden tulee liittyä näihin viiteen teemaan:

Perhe

Ystävyys

Rakkaus

Minä itse

Mitä tahansa

2. Haasta viisi muuta bloggaajaa tekemään saman. Yritä löytää ainakin kaksi uudempaa tuttavuutta, joihin voit näin tutustua paremmin.

Tässä kaikki haastetut, uusia tuttavuuksia:

50 Villapeikkoa

Alpakan sylkäisy

Liinan villat

Tirlittan knits and crafts


Valinnaisaineet


3. Lue postaukset, ja jätä halutessasi kommentteja

Vähän vaikeata oli löytää aiheisiin sopivia tekstejä, mutta jotain löytyi kuitenkin.

maanantai 4. helmikuuta 2008

Misty Garden

Tämä huivi on jo ollut aika kauan lähes valmis. Eli vain pingotus uupui.

Lanka on Angorinalta ostettua värjättyä Novita Floricaa, jota ostin Naisten Joulumessuilta Wanhasta satamasta.

Huivin malli on kirjassa Scarf style oleva Misty Garden.


Mallikerta on tuttu Feather and Fun. Tässä kuvassa näkyy paremmin nuo värisävyt. Tuo ylempi kuva on jotenkin valottunut liikaa. Oikeasti tuo päävärisävy on vaalea roosa. Tämä on ehkä liian sinertävä, jotta voisi laittaa helmi-maaliskuun teemaan sopivana vaaleanpunaisena Project Spectrumiin.

This scarf has been almost ready some time, just waiting the bloging. The pattern is Misty Garden from the book Scarf Style. This is handdyed yarn which I bought from Angorina.

lauantai 2. helmikuuta 2008

Millainen neuloja olen

Neulontatestin tulos:


The Contented Knitter



You are to be envied as the happiest of knitters. You knit for the enjoyment of it. Whether it's the satisfaction of making a jumper for yourself or the pleasure of making a gift for a friend. Knitting is a relaxation. You don't get overly worried about learning new techniques.

You tend to lack confidence in your abilities and will often stick to a tried and teste pattern rather than try something new. Remember that your favourite patterns were new once. Beware of getting stuck in a rut, especially when you knit for other people. A good knitting primer would be ideal for boosting your confidence, especially something which combines the theory with suitable projects. Something like the Sally Meville's Knitting Experience series would be ideal.


If you want to branch out a little why not try felted knits? This will add a new dimension to your knitting. There are many felted knits that require nothing more than basic knitting skills and a washing machine!


Uskoisin, että mistä tahansa tuloksesta pystyisi löytämään itsensä. Tämä kuitenkin piti kohtuullisesti paikkansa.

perjantai 1. helmikuuta 2008

Holvit-huivi vihdoinkin valmis

Villapallon Holvit-huivi on vihdoinkin valmistunut. Aloitin sen joulun jälkeen, ja alussa huivi etenikin vauhdikkaasti. Kuviossa on aika monta kerrosta, jotka voi kutoa oikeaa tai nurjaa, ilman sen kummempaa miettimistä.

Sitten loppui lanka. Olin saanut langan viime syksyn SNY:ltäni Hansulta, joka onnekseni auttoi langan hankinnassa. Sain tismalleen samaa värierää, mitä alkuperäinen lanka oli ollut (tai ainakaan mitään eroa ei huomaa).

Huivien kuvaaminen on vaikeaa. Mikään kuvakulma ei oikein tuo kunnolla esille huivin mallia.

Malli oli varsin hyvä, sillä ohjeessa oli kerrottu, että kuinka monen kuviokerroksen jälkeen voi aloittaa reunaosuuden. Näin pystyi itse päättämään, minkäkokoisen huivin haluaa tehdä.

Vuosi sitten tähän aikaan olin muistaakseni kutonut yhden kolmiomallisen huivin, senkin jo yli 20 vuotta sitten. Nyt yhden vuoden aikana olen virkannut yhden huivin, kutonut 6 huivia, ja Shetland triangle on työn alla. Huiveista 4 on mennyt lahjaksi, joten mitään järkyttävää huivivarastoa itselläni ei ole.

Yllättävän koukuttavaa tämä huivien kutominen.

Tässä vielä kuva reunuksesta. Jos kaipaat mallia, jota voi kutoa televisiota katsoessa, tämä on sellainen, ja lopputuloksena varsin mukavannäköinen huivi.

I started this scarf already last year. I had good speed, but then I run out of the yarn. Luckily my secret pal from last season helped me and I got the same yarn to continue the work. The pattern was easy and I could even swatch the TV while knitting. The pattern is free, but unfortunately only in finnish.